Història de Gurb (S.XIX)

Com era Gurb durant el segle XIX? (1ra revolució industrial)

  • Quins camins hi havia? 

La carretera de Vic-Olot, la carretera Ribas Barcelona que va cap a Ripoll (antiga nacional 159) i camins de St. Bartomeu del Grau.

  • Quan es va fer el ferrocarril?

Sant Joan de les Abadesses va crear una mina on hi havia carbó, però aquest era de molt mala qualitat. El 1875 van construir un ferrocarril que la seva línia era: Barcelona → Vic → Ripoll → Sant Joan de les Abadesses. Aquest servia principalment per exportar el carbó que s’extreia de la mina de Sant Joan de les Abadesses. 

Tot això fa provocar un gran canvi a la societat ja que va permetre que les diferents ciutats es poguessis comunicar entre elles i van poder transportar coses com el carbó.

  • Quan es va fer la primera indústria i on es va situar?

La primera indústria de Gurb va ser la fàbrica de filats de Malars, i va ser construïda al 1827. Estava situada al costat de Roda. El “jefe” va aconseguir l’autorització per poder agafar l’aigua del riu Ter i per cardar cotó.

  • Tipus d’indústria (%)

En aquest segle no podem parlar gaire dels percentatges d’indústria que hi havia, ja que només existia una única fàbrica en tot el municipi que era la de Malars. Però si que existien carreteres importants i ferrocarrils. 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *